Životna iskustva građana sa oštećenim sluhom

Podelite:

Borislav Pavlović, advokat u penziji, podelio je svoje životno iskustvo sa oštećenim sluhom:

„Kada razgovaram sa ljudima, moram da ih gledam u usta. To je izuzetno neprijatna situacija jer niste sigurni da li ste nekoga dobro razumeli“, kazao je Borislav.

Njegova supruga Aleksandra bila mu je podrška. Kako je Borislav advokat u penziji, u vreme dok je još bio radno aktivan, supruga je neretko morala da ulazi u sudnicu, kako bi pomogla Borislavu da isprati tok suđenja. Ali došlo je vreme kada su zajedno morali da preduzmu nešto konkretno. Odlučili su se da posete Sani Optik, gde su dobili stručnu pomoć i preporuku. Nakon provere sluha i obavljene audiometrije, Borislav je dobio adekvatna slušna pomagala i od tada se život u korenu menja ovom sredovečnom bračnom paru.

„To je izgledalo kao da sam se ponovo rodio. U početku sam bio jako zbunjen, kada su zvukovi počeli da naviru. Ponovo sam čuo kucanje starog sata u dnevnoj sobi, mogao sam napokon da razaznam glasove unučića, a razgovori su postali prijatni“, sa uzbuđenjem je pričao Borislav.

Da oštećenje sluha nije hendikep i da život može da se normalno odvija, potvrdio nam je i Darko Drobanjak, čovek modernog doba, čija je priroda posla aktivna komunikacija sa ljudima. Pre više od deset godina dijagnostifikovan mu je specifičan poremećaj sluha i kod preklapanja frekvencija neke glasove nije čuo.

„Više nemam strah da li ću čuti svog sagovornika. Kako sam u Sani Optik-u dobio adekvatne slušne aparate i stručne savete kako da ih pravilno upotrebljavam, bez problema funkcionišem na poslu i u svakodnevnom životu“.

Pre nekoliko godina Sani Optik je pokrenuo projekat „Besplatne provere vida i sluha“, za koji su dobili nagradu Privredne komore Srbije, za društveno odgovorno poslovanje.

Cilj projekta besplatne provere vida je ukazivanje na značaj očuvanja zdravlja, ali i na posledice oštećenja i gubitka vida i sluha. Zaposleni u Sani Optik-u pružiće stručne usluge savetovanja i informisanja o daljim koracima koji se moraju preduzeti u slučaju postojanja oštećenja.

Od nedavno Sani Optik je omogućio zakazivanje besplatne provere vida i sluha putem zvaničnog sajta www.sanioptik.rs. Potrebno je samo da popunite vaše osnovne podatke, označite da li ste zainteresovani za proveru vida ili sluha. Nakon potvrde dobićete e – mail sa obaveštenjem da ste uspešno aplicirali, a kolege iz poslovne jedinice ća vas kontaktirati.

Brinite o svom zdravlju i redovno proveravajte vid, jer preventivno delovanje je najbitnije za očuvanje ovog značajnog čula.