Sve što treba da znate o kontaktnim sočivima

Podelite:

Kako odabrati kontaktna sočiva i šta sve možete korigovati nošenjem kontaktnih sočiva

Dobar vid i zdravlje oka su od neprocenjivog značaja za svaku osobu, s obzirom na to da naš mozak prima najveći deo informacija upravo preko čula vida. Postoji više faktora koji moraju biti zadovoljeni da bismo očuvali zdravlje očiju. Međutim, tamo gde već dođe do oštećenja vida, u pomoć nam dolaze naočare za vid i kontaktna sočiva.

Osnovna upotreba kontaktnih sočiva

Kada su u pitanju kontaktna sočiva ona se koriste za korekciju kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. Takođe, kontaktna sočiva mogu da budu odgovarajuć izbor i kod visokih dioptrija, gde zamenjuju debela stakla. Sočiva su pogodna i za decu. 

Prema tvrdnjama specijalista oftalmologije kontaktna sočiva mogu da koriguju svaki stepen kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. Nošenje kontaktnih sočiva je zdravo, udobno i bezbedno. Pored toga, jednostavna su za upotrebu i alternativa su rizičnim operativnim zahvatima kod kojih se zdravstveni problem ne rešava u potpunosti.

Prednosti nošenja kontaktnih sočiva

Prilikom nošenja kontaktnih sočiva obrazuje se jedinstveni optički sistem sa okom, što za rezultat ima visok kvalitet vida. Sočiva mogu uspešno da zamene i debela stakla kod visokih dioptrija. Pokazala su se odlično za osobe koje imaju razliku u dioptrijama veću od tri ili imaju visoku dioptriju samo na jednom oku. U slučajevima nepravilno zakrivljene rožnjače (astigmatizam) uočavaju se pozitivna iskustva korekcije prilikom čitanja, a slika postaje jasna. 

Upotreba kontaktnih sočiva kod dece

Kada je u pitanju uzrast, kontaktna sočiva su praktična za decu od uzrasta od 5 godina i to sa velikom razlikom u dioptrijama. Kada su u pitanju i starija deca i adolescenti i ako su sportisti i imaju dinamičan stil života, kontaknta sočiva su zasigurno udobnija i praktičnija varijanta od nošenja naočara. Moderna tehnologija izrade kontaktnih sočiva je uznapredovala toliko da se ona mogu nositi prilikom kupanja u reci ili moru, doduše u izuzetnim prilikama jer se kupanje sa sočivima ne preporučuje. 

Kontaktna sočiva u boji

Kada je moda u pitanju, ono što zasigurno znamo jeste da se trendovi često vraćaju. Tako je i sa trendom promene boje očiju. Sočiva ove vrste namenjena su i osobama koje imaju zdrave oči, ali ne bez prethodne konsultacije sa oftalmologom.

Kako odabrati kontaktna sočiva

Postoji nekoliko vrsta kontaktnih sočiva – meka, tvrda i gas propusna. Očni lekar određuje vrstu sočiva za svakog pojedinca u skladu sa dijagnozom. On takođe daje uputstva za korišćenje, održavanje, dezinfekciju i čuvanje kontaktnih sočiva. Na vrstu sočiva sem materijala utiče i period nošenja, dizajn i forma. 

Jedna od najpopularnijih sočiva su meka. Međutim, pošto se nakon dužeg nošenja mogu ispoljiti neke sitnije komplikacije, potrebno je ići na redovne kontrole i preglede vida. Kod visoke dioptrije i astigmatizma posebno odlično su se pokazala tvrda gas propusna sočiva.

Zaštitna i terapijska kontaktna sočiva

Postoje oboljenja rožnjače kod kojih se koriste sočiva u terapijske svrhe. Sočiva predstavljaju zaštitu za oko koja se nosi dok se povreda ne sanira, a nakon toga se uklanjaju. Osim ovih zaštitnih sočiva postoje i ona koja se koriste za staračku dalekovidost, i to sa dvostrukom funkcijom. Koriste se za obe dioptrije, a preporučuju se osobama starijim od 45 godina. 

Kontaktna sočiva i protok suza

Pravilno postavljena kontaktna sočiva uvek stoje na površini oka i plivaju u suzama. Od velike je važnosti da stručno lice pravilno odredi oblik sočiva za svakog pojedinca i to u skladu sa očnom jabučicom. Zahvaljujući pravilnom određivanju oblika i adekvatnom postavljljanju sočiva omogućava se pravilan protok suza.

Period nošenja kontaktnih sočiva

  • Dnevna, sa produženim nošenjem do 7 dana – skuplja varijanta predviđena za osetljive oči
  • Mesečna (neprekidno nošenje do 30 dana) 
  • Godišnja koja se menjaju do 12 meseci

Održavanje sočiva

Sočiva se tokom noći ostavljaju u posebnom rastvoru za sterilizaciju koji uništava sve bakterije nakupljene preko dana. Ne treba u te svrhe koristit fiziološki rastvor, već isključivo dezinficijense. Napomena: nepravilno održavanje i korišćenje kontaktnih sočiva može rezultirati brojnim komplikacijama, pa čak i gubitkom vida. Ako idete na more, praktično je poneti rezervni par sočiva i izbegavati kupanje u morskoj vodi dok ih nosite.

Sočiva i rad u kancelariji

Rad za računarom na duže staze nikako ne pogoduje zdravlju oka, izaziva suvoću i peckanje, a često i druge tegobe. Savet za osobe koje nose kontaktna sočiva jeste da trepću što češće jer se na taj način povećava broj suza ispod sočiva. Ovaj savet se posebno odnosi na upotrebu mekih sočiva koja inače brže suše oko. 

Ako nema dovoljno suza, preporučljivo je uzimati veštačke suze u obliku kapi koje uspešno obezbešuju adekvatnu vlažnost oka. Poštujte rok trajanja sočiva i održavajte ih u skladu sa dobijenim uputsvom. Ako radite sa upaljenim klima uređajem izbegavajte da sedite direktno naspram talasa iz nje jer to povećava suvoću očiju. Redovno provetravajte prostorije, to poboljšava opšte radne uslove.