„Nova normalnost“ – šta treba da znamo kao korisnici optičkih pomagala

Podelite:

Iako smo prethodnih nedelja i meseci svi do detalja bili upoznati sa načinom prenošenja, merama prevencije i posledicama po organizam koji novi tip koronavirusa izaziva, a s obzirom da još uvek ne postoje adekvatni načini lečenja niti masovne zaštite stanovništva imunizacijom, u narednom tekstu ćemo posvetiti pažnju specifičnostima koje ovaj virus može izazvati na oku i kako se kao korisnici optičkih pomagala možemo zaštiti u narednom periodu.

COVID-19 je zarazno oboljenje koje prenosi novi soj koronavirusa tzv. SARS-CoV-2. Koronavirusi spadaju u grupu virusa koji izazivaju infekcije gornjeg i donjeg respiratornog trakta. Bolest se prenosi kapljično, kašljanjem i kijanjem, usled direktnog i bliskog kontakta sa obolelim, asimptomatskim nosiocima virusa ili osobama u periodu inkubacije, ređe kontaktom sa kontaminiranim površinama ili predmetima. Ulazno mesto infekcije je sluznica nosa, ždrela i vežnjače. Inkubacioni period je 2-14 dana, prosečno oko 5.

Oboljenje se u najvećem broju slučajeva karakteriše pojavom visoke telesne temperature, zamora, kašlja, otežanog disanja i gubitka čula mirisa i ukusa. Iako su manifestacije na oku retke i uglavnom se javljaju kod ozbiljno obolelih, mogu biti i inicijalni znak COVID-19 infekcije. Koronavirus na oku izaziva pojavu akutnog konjunktivitisa koji je često prisutan na oba oka, a karakteriše se crvenilom, iritacijom, osećajem stranog tela i pojačanim suzenjem, ređe se može javiti otok konjunktive.

S obzirom da epidemija koronavirusa u našoj zemlji još uvek nije završena, mere prevencije i dalje ostaju na snazi. Ukoliko vam je neophodan pregled oftalmologa, korekcija dioptrije, provera sluha ili usluga optičara, savetujemo da poštujete određene preporuke:

–          Proveru dioptrije je poželjno zakazati, telefonom ili preko sajta: https://www.sanioptik.rs/zakazi-termin .

–          Na zakazani termin dođite na vreme, kako bi se izbeglo bespotrebno čekanje.

–         Ukoliko imate znakove respiratorne infekcije, povišenu temperaturu, kašalj ili kijavicu, odložite pregled za period kada budete zdravi.

–         Savetujemo da tokom pregleda nosite ličnu zaštitnu opremu, masku i rukavice, i da na ulazu u objekat dezinfikujete ruke.

Podsetićemo vas da zaposleni u Sanioptiku poštuju mere zaštite preporučene od strane nadležnih organa – nose ličnu zaštitnu opremu, površine i aparatura se redovno dezinfikuju, prostorije čiste i provetravaju.

Ukoliko ste nosilac kontaktnih sočiva savetujemo vam da tokom epidemije koronavirusa nosite sočiva za kratkoročnu zamenu, da ih redovno dezinfikujete i da ukoliko imate znakove infekcije respiratornog trakta privremeno prekinete sa nošenjem kontaktnih sočiva do saniranja infekcije. Pre postavljanja i skidanja kontaktnih sočiva dobro operite i dezinfikujte ruke i izbegavajte dodirivanje predela oka rukama dok ste van kuće.

Ukoliko ste nosilac naočara nakon povratka kući obavezno ih operite mlazom tekuće vode i deterdžentom. Izbegavajte dezinfekciju alkoholom ili jakim dezinfekcionim sredstvima kako ne biste oštetili ram i zaštitne slojeve u dioptrijskim staklima.  

dr Mirko Ninković