Nedoumice u vezi sa korekcijom vida – naočare ili kontaktna sočiva

Podelite:

Šta je najbolji izbor za vas

Ako ste ikada obavili pregled vida ili razgovarali o tome, poznati su vam pojmovi plus dioptrija, minus dioptrija i cilindrična dioptrija. Ono što je činjenica jeste da mnogi od nas zapravo ne znaju tačno na šta se svaki tip dioptrije odnosi.

Simptomi dioptrije su problemi sa vidom – nejasan, zamagljen i zamućen vid. Neretko se uz ove simptome javlja i glavobolja ako se oči preterano naprežu. 

Vrste dioptrije: minus za daljinu, plus za blizinu i cilindri za korekciju astigmatizma.

Slede odgovori na neka od najčešćih pitanja osoba sa dioptrijom. 

Koja je najveća dioptrija ikada izmerena?

U skladu sa izmerenim vrednostima, kratkovidost se deli na tri kategorije:

  • Niska (do -3 dioptrije)
  • Srednja (od -3 do -6 dioptrije)
  • Visoka (viša od -6)

Određeni tipovi kratkovidosti se odnose na starosnu dob pacijenta, pa tako imamo slučajeve benigne ili tzv. Školske miopije koja je niža od -6. Prvi znaci se javljaju u ranom školskom uzrastu i dostižu vrhunac u 21. godini života. Javlja se i ozbiljnija, maligna kratkovidost. Ova očna bolest je progresivna i raste tokom čitavog života. Maksimalne vrednosti ove dioptrije kreću se od -30, pa čak i do -50. Naravno, ovo su zaista retki oblici nasledne kratkovidosti.

Kada dioptrija zahteva korekciju odnosno naočare ili sočiva

Ukoliko osoba primeti simptome oštećenog vida: vrtoglavica, glavobolja, problemi sa fokusom, a naročito prilikom učenja ili rada za računarom. Glavobolje mogu biti posledica premora ili naprezanja prilikom rada, a bez adekvatne dioptrije. 

Ako je reč o naočarima za čitanje, većina ljudi počinje sa niskim dioptrijama od plus 1. Iskustvo pokazuje da da dioptrija s godinama obično dostigne vrednost od plus 1,5 ili 2. 

Kada se koriste cilindrična stakla

Cilindrična stakla se koriste kod astigmatizma. Prilikom ovog stanja javlja se mutna ili iskrivljena slika. Astigmatizam je često nasledan, obično se javlja u dečjem uzrastu i vremenom se može povećavati. 

Postoji više načina za ispravljanje astigmatizma. Jedno od adekvatnih rešenja jesu i naočare sa cilindrima, odnosno cilindričnim staklima. Što se tiče samog izgleda ovih stakala ona ne odudaraju od ostalih, jedino što imaju dioptriju pod određenim uglovima. 

Izbor adekvatnog dioptrijskog stakla

Kada su u pitanju materijali imamo izbor između pravog stakla (mineralna stakla) i plastike (organska stakla CR39). Kada su u pitanju mineralna stakla ona su izuzetno otporna na oštećenja. Sa druge strane, mana je u težini i debljini materijala koji može izazvati ozbiljne povrede ako se stakla slome. Dodatno, mineralna stakla ne sadrže sloj protiv UV zračenja, kao ni antirefleks sloj.

Sa druge strane plastična stakla su lagana. Kada je u pitanju grebanje manje su otporna od mineralnih stakala, ali su zato sve druge prednosti na strani plastičnih stakala – udobnije i bezbednije za nošenje, posebno kada su u pitanju deca jer se ne lome. U pitanju je moderna tehnologija izrade kao i kvalitetna plastika koja sadrži UV zaštitu i antirefleks sloj.

Naočare ili sočiva?

Na konačan izbor utiče više faktora. Osoba mora koristiti kontaktna sočiva ako ima visoki astigmatizam ili kupastu rožnjaču, dok u slučajevima oboljenja rožnjače i alergijskog konjuktivitisa mora koristiti naočare. Dodatno, ako pacijent obavlja posao u lošim higijenskim uslovima, prvi i jedini izbor pada ponovo na naočare

Kada su u pitanju ostali benefiti nošenja kontaktnih sočiva oni se odnose na oštriji vid i veću širinu vidnog polja. Sa druge strane, u prilog nošenja naočara ide to da su lakše za nošenje i održavanje i ne postoji rizik od infekcija oka.