Često postavljana pitanja

Imate pitanje za nas?

Ukoliko imate bilo kakvu dilemu u odabiru naočara, slušnog aparata ili
drugih proizvoda iz naše ponude, tražite odgovor na pitanje ili savet i
preporuku – tu smo da pomognemo. Na Vaša pitanja odgovaraju naši
eksperti iz oblasti optike, sluha, oftalmologije i marketinga.

Cena stakala zavisi od više faktora.

– Preciznost dioptrije

Jeftinija stakla ponekad imaju približnu tačnost dioptrije. Npr. -1.00 može biti u rasponu od navedenog do -1.12 ili -0.88. Ovakva odstupanja su kod skupljih stakala isključena.

– Materijali

U cilju postizanja boljeg estetskog efekta kod većih dioptrija koriste se materijali veće refrakcione snage da bi se proizvelo staklo manje debljine od standardnog. Korišćenje materijala veće gustine sa sobom povlači nedostatke u smislu pojačanih perifernih aberacija i posledično smanjenog vidnog polja jasnog vida. Izborom skupljih stakala ove se nuspojave svode na manju meru usled korišćenja najsavremenijih tehnoloških rešenja u izradi.

– Zaštitni slojevi, njihova efikasnost, kvalitet, dugotrajnost su faktori koji utiču na cenu stakala.

– Dizajn

Kompleksnija dioptrijska rešenja poput progresiva su u skupljem segmenu izrađena po najsavremenijim tehnološkim standardima čime se klijentima omogućava kvalitetnije korisničko iskustvo nego u jeftinijem segmentu gde se za izradu te vrste stakala koriste starije tehnologije.

Marjan Morača, optičar, education trainer

S obzirom na to da proizvođači dioptrijskih stakala u svojim proračunima u proizvodnji istih pretpostavljaju da je geometrija izabranog okvira unutar određenih vrednosti, navodimo osobine okvira na koje treba obratiti pažnju.

Pantoskopski ugao je mera zakrivljenosti okulara u odnosu na krila i on bi trebalo da bude u rasponu od od 8° do 12°

Verteks udaljenost je mera udaljenosti okulara od oka i ona bi trebalo da bude u rasponu od 12 mm do 14 mm.

Zakrivljenost okvira je mera zakrivljenosti fronta okvira oko lica i ona bi trebalo da bude u rasponu od 5° do 7°

Kada su u pitanju manje dioptrije izbor okvira je lakši jer stakla nemaju izraženu debljinu bez obzira na oblik i veličinu okvira, ne javljaju se bitna ograničenja.

Kod većih dioptrija dolazi do izražaja korelacija između veličine okvira i debljine stakala koji su proporcionalni. Što je veći okvir staklo će biti deblje. Kod minus dioptrija debljina stakla će biti izražena na periferiji, najčešće temporalno. Kod plus dioptrija u sredini i nazalno. Ovi efekti se mogu donekle kompenzovati izborom stakala višeg indeksa i asferičnog dizjna, međutim najbolji se efekti postižu izborom adekvatne veličine okvira u skladu sa dioptrijom. Ovde treba znati da su metalni okviri pogodni za manje dioptrije obzirom da je njihova širina oko 2 mm. Celuloidni okviri su širine oko 5 mm, stoga su pogodni i za nošenje debljih stakala.

Veličina okvira bi trebalo da bude pažljivo odabrana jer su mogućnosti naknadne korekcije ograničene. Ako je okvir mali osim neudobnosti u nošenju doći će do deformacije istog. Ako je okvir veliki takođe će biti neudoban i spadaće.

Ostali aspekti izbora okvira zavise od modnih trendova, preferencija klijenta i slično.

Marjan Morača, optičar, education trainer

–  Tvrdi sloj koji produžava životni vek stakala pri predviđenom načinu održavanja.

Hidrofobni sloj koji pomaže kapljicama vode da lakše kliznu sa površine stakla. Takođe doprinosi smanjenoj podložnosti prljanju usled otisaka prstiju.

Antirefleksni sloj koji u značajnoj meri smanjuje neizbežnu refleksiju čime se dobija na kvalitetu slike koju oko prima kao i smanjivanje blještanja kao nužne posledice refleksije. Može biti i u verziji za noćnu vožnju.

Antistatički sloj koji sprečava naelektrisanje površine stakala pri brisanju, čime se onemogućava privlačenje čestica prašine.

– Zaštita od štetnog plavo-ljubičastog svetla kome su izloženi svi koji gledaju u savremene ekrane. LED tehnologija kao nuspojavu ima energetski izraženo zračenje u plavo-ljubičastom delu spektra za koje je ustanovljeno da može imati negativne efekte pri dugotrajnoj izloženosti.

-Zaštita od UV refleksije na zadnjoj površini stakla.

Sa prednje strane stakla UV zaštita se podrazumeva jer je blokira samo staklo.

Marjan Morača, optičar, education trainer

Niste pronašli odgovor?

Niste pronašli odgovor na pitanje? Popunite formu i postavite nam pitanje, a naš tim će se potruditi da Vam odgovori u najkraćem mogućem roku.