Pravilan odabir naočara

Podelite:

Zašto vam neke naočare izgledaju privlačno kada ih vidite na reklami ili u izlogu, a kada ih probate onda shvatite da vam i ne stoje baš najbolje.

Ono što treba da znamo, pored vašeg stila, modnih i drugih detalja, najvažniji kriterijum za izbor naočara treba da bude oblik vašeg lica!

Da biste odredili svoj oblik lica i koji model naočara će vam najbolje stajati, povucite kosu dalje od lica i pogledajte direktno u ogledalo.

Pažljivo pratite konture vašeg lica i glave i prepoznajte jedan od šest osnovnih oblika lica:

Okruglo lice:

(Beyonce)

Okrugli oblik lica je bez oštrih uglova, uglavnom najširi u predelu jagodica, zaobljen duž linije vilice i čela.

Preporuka:

U ovom slučaju vaš izbor treba da budu naočare geometrijske modelistike, četvrtasti i “mačkasti” oblici. Na ovaj način vaše lice će izgledati “izduženo”. Sve ostale tehničke karakteristike možete zadovoljiti izborom različitih modela okvira pomenutih oblika. Osobe sa ovakvim oblikom lica ne treba da biraju okvire sa okruglom formom.

( preporučujemo Baldinini – deo iz ponude možete videti na sajtu www.sanioptik.rs)

Lice pravouganog oblika:

(Emily Deschanel)

Osnovne karakteristike pravougaonog (četvrtastog) oblika lica jeste izraženo široko čelo i četvrtasta vilica, koji su približno iste širine.

Preporuka:

Vaš izbor treba da budu zaobljene forme okvira, kako biste ublažili nešto “grublje” crte lica. Ana Hickmann je odličan primer žene koja bira modele prema svojim karakteristikama lica, ali i dizajnira istoimeni brend naočara, koje možete potražiti u Sani Optik-u.

(preporučujemo brend Ana Hickmann – deo iz ponude možete videti na sajtu www.sanioptik.rs)

Lice u obliku srca

(Halle Berry)

Ako imate šire čelo i jagodice, a lice vam se sužava prema vilici, onda ono ima oblik srca ili obrnutog trougla.

Preporuka:

Najbolje će vam stajati modeli okvira sa izraženim donjim delovima rama, užeg mosta na nosu, koji će naglasiti donji deo lica. Adekvatnim izborom naočara postiže se efekat skladne proporcije lica, širenjem brade i sužavanjem čela.

(preporučujemo brend Celline i Emilia By Enni Marco – deo iz ponude možete videti na sajtu www.sanioptik.rs)

Ovalno lice:

(Angelina Jolie)

Oblik lica koji je najidealniji za najširi izbor oblika naočara. Ukoliko ste u ovoj grupi možete nositi različite modele naočara, kao što su: mačkaste, pravougaone, sa debljim ili tanjim okvirom. 

Preporuka:

Ipak je neophodno da izborom okvira ne narušite balans proporcija vašeg lica.

(preporučujemo brend Gucci – deo iz ponude možete videti na sajtu www.sanioptik.rs)

Trouglasti oblik lica:

Karakteristike ovog oblika lica je specifično usko čelo i jagodice, dok se lice prema vilici širi. 

Preporuka:

Naglasite gornji deo lica sa okvirom koji ima istaknuti gornji deo ili poluokvirima. Odaberite okvir sa detaljima na liniji obrva. Na ovaj način ćete smanjiti efekat “široke brade” I skrenuti pažnju na gornji deo lica.

(preporučujemo brend Maje I Celine – deo iz ponude možete videti na sajtu www.sanioptik.rs)

Dijamant  oblik lica:

Lice u obliku dijamanta karakteriše usko čelo i uska vilica, koji su približno jednake širine. S druge strane, lice je najšire u predelu jagodica, koje su uglavnom vrlo naglašene.

Preporuka:

Da bi se postigla vizuelna proporcijalnost lica, preporučujemo da birate naočare koje imaju naglašeni gornji deo okvira, koji treba da bude širi od vilice.

(preporučujemo brend Cartier, Mont Blanc i Mario Rossi– deo iz ponude možete videti na sajtu www.sanioptik.rs)