Naočare za sunce

Podelite:

Mnogi možda ne znaju ili ne obraćaju dovoljno pažnje na činjenicu da sunce tokom proleća i leta šteti i našim očima, ne samo koži. Izlaganje sunčevoj svetlosti osim povoljnih efekata na organizam, može izazvati i niz kratkoročnih i dugoročnih posledica, pa se posebna pažnja mora usmeriti i na očuvanje zdravlja oka.

UV zračenje je poslednjih nekoliko decenija postalo veliki zdravstveni problem, aktuelizovan pre svega zbog klimatskih promena i oštećenja ozonskog omotača, ali i brojnih studija koje su ukazale na povećanu učestalost kožnih, očnih i imunoloških oboljenja usled dugotrajne izloženosti ovom vidu zračenja. Krat-kotrajni efekti UV zračenja na organizam su povoljni; izlaganje sunčevoj svetlosti nekoliko puta nedeljno tokom letnjih meseci u periodu do 15 minuta pospešuje stvaranje vitamina D u koži što povoljno utiče na koštani sistem i stvaranje melanina koji je štiti od pregorevanja. Međutim, ukoliko izloženost sunčevoj svetlosti traje duže od ovog perioda, i ukoliko su koža i oči nezaštićeni, nepovoljni efekti UV zračenja mogu dovesti do posledica.

Sunčeva svetlost se sastoji iz vidljivog i nevidljivog dela spektra, i upravo ovaj nevidljivi deo sunčeve svetlosti je odgovoran za nepovoljne posledice po zdravlje. Nevidljivi deo spektra čine ultraljubičasti zraci (UV zraci), a dele se u tri grupe – UVA, UVB, UVC. Ultraljubičasti zraci svojom energijom izazivaju strukturne promene u ćelijama tkiva koja su im izložena, usled čega dolazi do štetnih posledica. Najveće promene se dešavaju na onim tkivima koja ih najviše apsorbuju – koži, rožnjači i očnom sočivu. Izlaganje oka UV zracima može izazvati prolazne posledice, u vidu crvenila, bola, pojačanog suzenja i osetljivosti na svetlost. Ovaj poremećaj se zove fotokeratitis, i čest je tokom produženog izlaganja suncu u letnjim i zimskim mesecima. Nastaje usled prevelike refleksije UV zraka od vodenih ili snežnih površina. Iako vrlo neprijatan, on ne ostavlja dugotrajne posledice, i uz terapiju se povlači za nekoliko dana. Opasnije su dugotrajne posledice UV zračenja, koje nastaju usled višegodišnjeg povremenog izlaganja sunčevoj svetlosti. Kumulativni efekti UV zračenja mogu dovesti do poremećaja oštrine vida usled pojave katarakte (zamućenja očnog sočiva), ili makularne degeneracije (trajno oštećenje žute mrlje). Pterigijum (pojava duplikature vežnjače na rožnjači) i pingvekula (pojava žućkaste kvržice na beonjači) takođe nastaju nakon višegodišnjeg izlaganja UV zracima i nisu opasni po zdravlje, ali u određenom trenutku zahtevaju hirurški tretman. Najozbiljnija posledica UV zračenja je pojava melanoma – malignog tumora koji se može javiti na vežnjači i unutrašnjim strukturama oka, ali je moguća je njegova pojava, mada retko i na koži kapaka.

Zbog toga što prirodni zaštitni mehanizmi našeg tela nisu dovoljni da nas zaštite od štetnog dejstva UV zračenja, potrebno je da posebnu pažnju posvetimo prevenciji. Tokom prolećnih i letnjih meseci neophodno je da nosimo odgovarajuće sunčane naočare čak i kad je napolju oblačno, jer oblaci ne sprečavaju prodor UV zraka. Naočare bi trebalo da imaju oznaku UV400, koja garantuje da naočare imaju 100 odsto UV zaštitu.  Preporuka je da naočare za sunce kupujete u specijalizovanim prodavnicama, jer naočare koje kupujete u kineskim bazarima ili na pijaci ne podležu kontroli kvaliteta i redovnim tokovima uvoza. Ovakve naočare često imaju oznaku za UV zaštitu, ali pošto je njihov kvalitet upitan, nemojte posezati za ovakvim izborom. Naočare za sunce bez UV zaštite mogu doneti više štete nego koristi. Zaštitom oka od sunčeve svetlosti zatamnjenim sočivom povećava se prečnik zenice, a samim tim, u situacijama bez UV filtera, i količina UV zraka koja se apsorbuje u oku.

Savetuje se i da naočare za sunce imaju i polarizacioni filter, koji je naročito pogodan za vožnju, profesionalne sportiste ili rekreativce, jer osim apsolutne UV zaštite smanjuje i odblesak s vodenih, snežnih ili betonskih površina, što dodatno pojačava oštrinu vida i umanjuje napor oka. Takođe, i u naočare za sunce se može ugraditi odgovarajuća dioptrija. One mogu biti monofokalne ili multifokalne, i na taj način osobama koje imaju potrebu za stalnom korekcijom vida pružaju mogućnost uživanja u ovakvom vidu zaštite tokom sunčanih perioda. Kada govorimo o obliku rama naočara za sunce, najbolje  bi bilo da pokriva ne samo prednji deo oka, već i da naleže na lice u potpunosti u vidu maskice. Međutim, s obzirom na to da ovo nije često estetski prihvatljivo i da su modeli naočara za sunce raznovrsni, možete odabrati bilo koji model, a svoju zaštitu od UV zraka upotpuniti nošenjem kačketa ili šešira tokom boravka na otvorenom.

Dr Mirko Ninković