Kontaktna sočiva

Datum: 20.05.2013. | Autor: Net Media Labs

U našim specijalizovanim prodavnicama možete poručiti i nabaviti kontaktna sočiva renomiranih domaćih proizvođača, kao i najvažnijih i najvećih svetskih proizvođača. Ona mogu biti proizvedena pojedinačno po odgovarajućim parametrima ili industrijskom, serijskom proizvodnjom.

Po više osnova razlikujemo vrste i tipove sočiva. Po svrsi i primeni mogu biti korektivna,terapeutska i kozmetska. Po materijalima se dele na meka, polutvrda i tvrda.

Meka kontaktna sočiva propuštaju kiseonik, veća su od tvrdih i polutvrdih sočiva i prekrivaju rožnjaču i deo beonjače. Ono što meka sočiva čini široko primenljivim je velika udobnost, ne dovode do zamagljivanja vida kada se zamene naočarima, omogućavaju veoma laku adaptaciju. Meka sočiva specifičnih karakteristika mogu imati i terapeutsku ulogu (koriste se u terapiji određenih patoloških promena na rožnjači). Zbog svoje veličine i oblika, lakše prijanjaju uz oko, teže se gube i samim tim su odličan izbor za osobe koje se bave sportom. Sočiva od silikon hidrogel materijala su novija verzija mekih sočiva. Odlikuju se većom propustljivošću kiseonika, omogućavaju bolje vlaženje očiju i otpornija su na stvaranje depozita.

U našoj širokoj ponudi mekih sočiva imamo: dnevna, mesečna, tromesečna, šestomesečna i godišnja sočiva različitih proizvođača, kao i terapeutska sočiva. Dnevna sočiva su izbor za osobe koje su osetljive na neki sastojak sredstava za održavanje, onima koji sočiva nose samo povremeno i onima koji nisu u potpunosti spremni da se pridržavaju uputstava za održavanje kontaktnih sočiva. Ona pružaju maksimalan komfor i slobodu. Mesečna, tromesečna i šestomesečna sočiva se preporučuju onima koji ih nose svakodnevno, u zavisnosti od specifičnih potreba i mogućnosti. Meka torična sočiva koriguju astigmatizam sa velikom uspešnošću. Multifokalna rešavaju probleme presbiopije, omogucavajući kvalitetan vid za sve distance.

Kozmetska sočiva omogućavaju potpunu promenu boje oka ili samo inteziviranje prirodne boje. U ponudi je široka paleta boja i nijansi, sa ili bez dioptrije.

Tvrda (PMMA) sočiva se prave od plastike koja je veoma izdržljiva, transparentna, dosta otporna na grebanje, ali i stvaranje depozita. Mana tvrdih sočiva je ta što ne propuštaju kiseonik , pa rožnjača kiseonik dobija preko suza, tako može javiti hipoksična reakcija. Ova vrsta sočiva se uveliko izbacuje iz upotrebe, retko je koriste samo dugogodišnji pacijenti.

Poboljšana verzija tvrdih sočiva su gas-propusna ili polutvrda sočiva (RGP) koja propuštaju kiseonik. Najveće prednosti ove vrste sočiva je što pružaju stabilniju oštrinu vida od mekih sočiva, dugotrajnija su, otpornija na stvaranje depozita, jedino su rešenje osobama sa visokim astigmatizmom i keratokonusom koji se ne mogu korigovati mekim sočivima.

Kod nas možete kupiti tvrda, gas-propusna i meka sočiva različitih proizvođača, različitih parametara, materijala, dizajna. Opticus, Optix, Boston, Ciba Vision, Baush&Lomb, Cooper Vision…